Wormen, teken en vlooien

Wormen

Wormen zijn parasieten die op verschillende plaatsen in het lichaam van het dier kunnen leven. Honden en katten kunnen op elke leeftijd besmet raken, zelfs met wormen die een risico kunnen vormen voor de mens. Enkele belangrijke wormsoorten die leven in de dunne darm zijn: spoelwormen, haakwormen en lintwormen. Longwormen leven in de longen en de Franse hartworm leeft in het bloedvat tussen hart en longen. Uw huisdier kan besmet worden met wormen door het opnemen van eitjes. In deze eitjes zit een larve die uitgroeit tot een volwassen worm. De eitjes zitten onder andere in besmette grond, ontlasting, knaagdieren, rauw vlees, muggen en vlooien. Daarnaast worden pups besmet met de spoelworm via de baarmoeder en de moedermelk. Kittens worden alleen via de moedermelk besmet met de spoelworm.

Risico op besmetting kan verminderd worden door bestrijding van wormen bij uw huisdier, waarbij het van belang is dat andere huisdiereigenaren hetzelfde doen. Om de omgevingsbesmetting met eitjes en larven te verminderen is het belangrijk om de ontlasting van uw huisdier altijd op te ruimen en op verantwoorde wijze af te voeren (niet in de groenbak).

Meestal worden wormen goed verdragen door de hond en de kat, tenzij er sprake is van een zware besmetting en indien deze aanwezig is bij jonge dieren. Er zijn echter ook enkele gevaarlijke wormen die al bij lage aantallen ernstige klachten kunnen geven, een voorbeeld hiervan is de Franse hartworm. Vooral als u uw huisdier meeneemt naar het buitenland is het belangrijk om bij ons advies te vragen wat u het beste kunt doen om besmetting te voorkomen.

Symptomen van een wormbesmetting zijn onder andere conditieverlies, lusteloosheid, gewichtsverlies, jeuk aan de anus, diarree en luchtwegproblemen. Voor pups en kittens hebben worminfecties vaak ernstigere gevolgen dan voor oudere dieren en kunnen zelfs levensbedreigend zijn. Wij adviseren dan ook om pups en kitten regelmatig te ontwormen. Voor de pup adviseren we om te starten vanaf 2 weken leeftijd met ontwormen, bij het kitten vanaf 3 weken leeftijd.

Wilt u passend advies voor uw huisdier? Neem dan contact met ons op

Teken

Teken zijn kleine, bloedzuigende parasieten die zich bevinden in het bos, op struiken, op de heide en in lang gras. Teken zijn gedurende het hele jaar actief behalve tijdens vorst. Ze bijten zich vast in de huid en zuigen daarna bloed om zich mee te voeden. Op de plek waar ze zich vastbijten kan een ontsteking ontstaan. Daarnaast kunnen teken drager zijn van andere ziekteverwekkers. Om door teken overdraagbare ziektes te voorkomen moet de teek bij voorkeur direct verwijderd worden. Als een teek zich langer dan 24 uur heeft vastgezogen kan een ziekte worden overgebracht.

Wij adviseren om uw dier met een product te behandelen waar de teek door wordt gedood. U heeft daarbij keuze in de toedieningsvorm en werkingsduur. U kunt kiezen uit pipetten, tabletten en banden. De werking van het gekozen product varieert van 1 maand tot wel 7 maanden. Wil u meer advies over de producten die bij ons beschikbaar zijn? Kom langs aan de balie en vraag ons advies.

Meer informatie over ziektes die teken bij zich kunnen dragen, kunt u vinden in onze bibliotheek.

Kijk voor actuele tekeninformatie op de speciale tekensite: http://www.tekenradar.nl/

Vlooien

Vlooien zijn hele kleine parasieten die erg ver en hoog kunnen springen. Ze zijn meesters in het verstoppen en hebben een razendsnelle voortplanting. Meestal zijn als eerste de vlooienpoepjes zichtbaar in de vacht van uw dier. Dit zijn kleine zwarte korreltjes die op een nat keukenpapier uitlopen tot roodbruine, bloedvlekjes. De vlo eet bloed en poept ook bloed. Naast een kleine ontsteking, kan een vlo ook jeuk veroorzaken. Met name als uw dier een overgevoeligheid heeft tegen het speeksel van de vlo, kan er een ernstige huidontsteking ontstaan. Door erge jeuk, wordt de huid tot bloedens toe kaal gelikt of gekrabd. Daarnaast bevindt zich in de vlo de larve van de lintworm. Zodra uw huisdier de vlo opeet, kan deze larve zicht in het maagdarmkanaal ontwikkelen tot een volwassen worm.

Wij adviseren om uw huisdier te behandelen met een product waardoor de vlo wordt gedood. U kunt hierbij kiezen uit verschillende toedieningsvormen en werkingsduur. Bij ons zijn pipetten, tabletten en banden verkrijgbaar die goed werken tegen deze akelige, kleine beestjes.

 

Voor vragen kunt u altijd contact opnemen
Neem contact op