Drachten:
0512 - 30 14 44
Burgum:
0511 - 46 40 60

Paul Gottlieb Nipkow

Het bedrijventerrein A7 Noord te Drachten kent namen van natuurkundigen / uitvinders. Onze dierenkliniek is gevestigd aan de Nipkowlaan. Wie was meneer Nipkow en waardoor werd hij zo beroemd? U kunt het hieronder lezen in een kort fragment.

 

Wie was Paul Gottlieb Nipkow?

Paul Nipkow (23 augustus 1860 - 24 augustus 1940)

De Duitse televisiepionier Paul Nipkow  (23 augustus 1860 – 24 augustus 1940) experimenteerde al in 1883, nog voordat de radio zijn intrede deed, met televisie. De latere ingenieur was er al in zijn studietijd mee bezig. In feite is hij de bedenker van het principe van de televisie. Het aftasten van het beeld door middel van licht en het vervolgens weer lijn voor lijn opbouwen van dat beeld. Nipkow gebruikte er een snel roterende platte schijf voor waarin spiraalsgewijs kleine gaatjes waren aangebracht. Het door die gaatjes vallende licht werd met een fotocel omgezet in een elektrisch signaal, waardoor het over langere afstanden kon worden getransporteerd. Op het ontvangststation werd het beeld via een soortgelijke schijf geprojecteerd. Het huidige tv-beeld wordt nog steeds lijn voor lijn afgetast. Maar de vinding van Nipkow wordt niet meer gebruikt. Zijn toestel  was uiteindelijk te traag en de lichtopbrengst was te gering om er een bruikbaar tv-systeem van te maken. Daarvoor was nog een generatie uitvinders nodig met o.a. Charles F. Jenkins en John L. Baird.

 

De Zilveren Nipkowschijf is een prestigieuze Nederlandse televisie-prijs die in eerste gehalte zilver is uitgevoerd. Hij wordt ieder jaar uitgereikt door de televisiecritici van dagbladen en tijdschriften, verenigd in de Stichting Nipkow. Deze stichting is op 4 maart 1975 opgericht, 14 jaar na de eerste uitreiking van de prijs. Die eerste uitreiking gebeurde in 1961, waarmee het de oudste TV-prijs van Nederland is.