Wachtkamerthema: vuurwerkangst

Vroeg voorbereiden op vuurwerk

Veel huisdieren hebben moeite met harde geluiden. Vooral in de periode rond de jaarwisseling zorgt dit voor problemen. Ze raken in paniek als ze vuurwerk horen, plassen in huis of beginnen te piepen. Sommige dieren ontwikkelen een blijvende angst voor harde geluiden. Om deze angst weg te nemen is tijd nodig: dieren wennen maar langzaam aan knallen, vuurwerk en onweer. Vroeg beginnen is dus belangrijk. Bent u te laat? Ook op het laatste moment kunt u nog passende maatregelen nemen.

Pups tussen 6 en 12 maanden oud zijn extra gevoelig voor angstprikkels (angstfase), goede begeleiding om op latere leeftijd vuurwerkangst te voorkomen is dan extra belangrijk. Of kies ervoor naar een ‘vuurwerk-vrije’ locatie te gaan met uw hond.

Angst kalmeren maar paniek negeren

Wist u dat u zelf ook een grote invloed kunt hebben op de angst van uw huisdier? Dieren beschouwen de mens als een ‘hogere rang’ en laten zich door uw reacties leiden. Probeer daarom zo weinig mogelijk van uw eigen schrik te laten merken en negeer de paniekreacties van uw dier. Zoekt uw dier fysiek contact laat hem/haar dan lekker bij u liggen. Probeer het dier af te leiden door te spelen. Bij angst stelt u het dier gerust door het stevig vast te houden en te masseren. Als de hond dit echt niet wil laat hem/haar dan los; uw dier kan bij paniek gaan bijten. Maak een veilige plek voor uw dier. Beloon uw dier royaal als het rustig blijft tijdens het afsteken van vuurwerk.

Beste aanpak bij al aanwezige angst

Een paar maanden van tevoren

Een geluidstraining is de meest effectieve methode om honden en katten te laten wennen aan vuurwerk en onweer. Het volume van de geluiden wordt geleidelijk opgevoerd. Het resultaat is dat uw dier gewend raakt aan de harde geluiden en die eventueel associeert met iets leuks of lekkers. Onze assistentes kunnen u hierbij helpen met een gratis begeleiding. Uiteraard kunt u deze training ook goed gebruiken om een angst te voorkomen. Deze training kost veel tijd en geduld en is helaas bij hevige angst niet altijd succesvol.

Een paar weken van te voren

Natuurlijke middelen

Voor honden of katten zijn er een aantal middelen vrij verkrijgbaar die werken op basis van feromonen of andere rustgevende stoffen. Begin minimaal twee tot vier weken van tevoren. Er zijn onder andere een spray, verdamper, een halsband en tabletten verkrijgbaar.

Voeding
Het Calm® diet van Royal Canin is een dieetvoeding waaraan geruststellende stoffen zijn toegevoegd. Het is verstandig om ongeveer 3 weken voor de stressvolle situatie te beginnen met deze voeding.

Een paar dagen van te voren

Maak een veilige plek

Zorg dat uw dier een veilige plek heeft om zich te ‘verstoppen’. Voor uw hond kunt u een paar dagen van tevoren bijvoorbeeld al een bench in de woonkamer zetten, leg hier een deken of doek overheen. Dit kan ook voor uw kat of zorg dat uw kat toegang heeft tot bijvoorbeeld de slaapkamer waar hij/zij onder het kan kruipen of in een kast.

Medicatie

Sommige dieren zijn zo angstig dat alleen medicatie hen comfort kan bieden. Wilt u weten welk medicijn het beste bij uw huisdier past, dan kunt u het beste een afspraak maken voor een vuurwerkconsult. Bent u de afgelopen 6 maanden nog bij ons geweest voor een gezondheidscontrole? Vraag ons dan gerust aan de balie naar het beste advies voor uw huisdier. Hier kunt u meer informatie lelzen over de medicatie die wij inzetten. Medicatie bij vuurwerkangst.

Algemene tips voor oudjaarsavond: 

 • Blijf bij voorkeur aanwezig en zelf rustig, voer de gebruikelijke routine uit, zodat uw huisdier ziet dat er niks ‘anders’ is en de baas niet angstig is.
 • Put uw hond uit door het spelen van spelletjes of ga lang lopen als er nog geen knallen zijn.
 • Zorg voor afleiding; voerspelletjes, kauwbotjes, etc.
 • Sommige honden hebben baat bij een “thundershirt”, dit vrij strakke vest geeft een geruststellend gevoel
 • Laat uw huisdier op zijn eigen vertrouwde plaats liggen, zoals een mand of bench, hang hier eventueel een doek over.
 • Sluit uw kat bij voorkeur op in een kleine, vertrouwde ruimte.
 • Doe de gordijnen dicht in de kamer waar het dier zich bevindt. Laat het licht aan. U kunt er ook voor kiezen om de tv of de radio aan te zetten als uw dier hieraan gewend is.
 • Laat honden alleen gelijnd uit in de periode rond de jaarwisseling en zo vroeg mogelijk.
 • Hebt u een vogel, hang dan een doek over de kooi. Hierdoor wordt het dier rustiger.

Herken stress bij uw hond:

 • Lippen aflikken (tongelen)
 • Uitschudden
 • Stress-gapen (zonder moe te zijn)
 • Hijgen (zonder het warm te hebben)
 • Onrustig heen en weer lopen (conflictgedrag)
 • Krabben/bijten

Meer informatie

Bij de balie kunt u terecht voor meer informatie over de verschillende vrij verkrijgbare middelen, kalmerende medicatie of het Calm® dieet. Ook kunt u een afspraak maken voor een vuurwerkconsult bij een van onze assistenten. De kosten hiervan zijn 17.50 euro. Voor meer informatie wat betreft dit consult kunt u contact met onze praktijk opnemen.

Heeft uw dier medicatie nodig dan kunt u een afspraak maken voor een consult bij één van onze dierenartsen. De kosten van dit consult zijn 29,50 euro.

Namens het hele team van A7 noord dierenartsen wensen we u en uw huisdier(en) een heel goed en rustig nieuwjaar!

Heeft u nog vragen?

Dan kunt u altijd contact met ons opnemen.

Voor vragen kunt u altijd contact opnemen
Neem contact op