Wachtkamerthema: vuurwerkangst

In de maanden oktober en november hebben we als wachtkamerthema ‘(Vuurwerk)angst’.

Vroeg voorbereiden op vuurwerk

Veel huisdieren hebben moeite met harde geluiden. Vooral in de periode rond de jaarwisseling zorgt dit voor problemen. Ze raken in paniek als ze vuurwerk horen, plassen in huis of beginnen te piepen. Sommige dieren ontwikkelen een blijvende angst voor harde geluiden. Om deze angst weg te nemen is tijd nodig: dieren wennen maar langzaam aan knallen, vuurwerk en onweer. Vroeg beginnen is dus belangrijk. Bent u te laat? Ook op het laatste moment kunt u nog passende maatregelen nemen.

Angst kalmeren maar paniek negeren

Wist u dat u zelf ook een grote invloed kunt hebben op de angst van uw huisdier? Dieren beschouwen de mens als een ‘hogere rang’ en laten zich door uw reacties leiden. Probeer daarom zo weinig mogelijk van uw eigen schrik te laten merken en negeer de paniekreacties van uw dier. Zoekt uw dier fysiek contact laat hem/haar dan lekker bij u liggen. Probeer het dier af te leiden door te spelen. Bij angst stelt u het dier gerust door het stevig vast te houden en te masseren. Als de hond dit echt niet wil laat hem/haar dan los; uw dier kan bij paniek gaan bijten. Maak een veilige plek voor uw dier. Beloon uw dier royaal als het rustig blijft tijdens het afsteken van vuurwerk.

Beste aanpak bij al aanwezige angst

Een paar maanden van tevoren

Een geluidstraining is de meest effectieve methode om honden en katten te laten wennen aan vuurwerk en onweer. Het volume van de geluiden wordt geleidelijk opgevoerd. Het resultaat is dat uw dier gewend raakt aan de harde geluiden en die eventueel associeert met iets leuks of lekkers. Onze assistentes kunnen u hierbij helpen met een gratis begeleiding. Uiteraard kunt u deze training ook goed gebruiken om een angst te voorkomen. Deze training kost veel tijd en geduld en is helaas bij hevige angst niet altijd succesvol.

Een paar weken van te voren

Natuurlijke middelen

Voor honden of katten zijn er een aantal middelen vrij verkrijgbaar die werken op basis van feromonen of andere rustgevende stoffen. Begin minimaal vier weken van tevoren. Er zijn onder andere een spray, een halsband, capsules en tabletten verkrijgbaar.

Voeding
Het Calm® diet van Royal Canin is een dieetvoeding waaraan geruststellende stoffen zijn toegevoegd. Het is verstandig om ongeveer 3 weken voor de stressvolle situatie te beginnen met deze voeding.

Een paar dagen van te voren

Medicatie

Voor de hond zijn er 3 medicijnen geregistreerd voor het gebruik bij angst voor harde geluiden. Deze medicatie werkt doeltreffend en is kortwerkend. Het is wel belangrijk om deze medicatie alleen te gebruiken bij gezonde honden. Wilt u weten welk medicijn het beste bij uw hond past, dan kunt u het beste een afspraak maken voor een vuurwerkconsult. Bent u recent nog bij ons geweest voor een gezondheidscontrole? Vraag ons dan gerust aan de balie naar het beste advies voor uw hond.

Voor de kat is er slechts één medicijn geregistreerd voor het gebruik bij angst. Dit medicijn is echter belastend voor de lever. Heeft uw kat medicatie nodig tijdens oud en nieuw dan kunt u het een afspraak maken voor een vuurwerkconsult. Dan kunnen we samen met u bekijken welk alternatieve middel het beste past bij uw kat.

 

Voor vragen kunt u altijd contact opnemen
Neem contact op