Wachtkamerthema urinewegproblemen

In de maanden september en oktober geven we aandacht aan urinewegproblemen.

Wat zijn signalen van urinewegproblemen?

Urinewegproblemen komen regelmatig voor. Met name katers spannen de kroon, maar ook poezen, honden, konijnen, fretten en knaagdieren kunnen urineproblemen hebben. Problemen met plassen kunnen het welzijn van uw huisdier ernstig beïnvloeden. Het is belangrijk om de signalen tijdig te herkennen en actie te ondernemen.

Let op de volgende symptomen die kunnen wijzen op urinewegproblemen bij uw huisdier:

  • Vaker of veel meer plassen dan normaal
  • Moeite met plassen of pijn tijdens het plassen
  • Bloed in de urine
  • Ongelukjes in huis bij een normaal zindelijk dier
  • Overmatig likken aan de geslachtsdelen
  • Gedragsveranderingen zoals prikkelbaarheid

Wanneer moet u naar de dierenarts?

Neem contact op met uw dierenarts als u een of meer van de bovengenoemde symptomen bij uw huisdier opmerkt. Bij een vermoeden van een urinewegblokkade is het belangrijk om direct medische hulp te zoeken, aangezien dit een levensbedreigende situatie kan zijn. Dit komt met name voor bij de kater. Hij gaat dan vaak naar de bak, is zeer ongemakkelijk en er komt geen urine. Dit is een spoedgeval!

Oorzaken van urinewegproblemen bij huisdieren

Als uw huisdier een van bovenstaande symptomen heeft, kan dat verschillende oorzaken hebben. De dierenarts kan uitzoeken wat de oorzaak is en hier de beste behandeling voor adviseren en/of instellen.

  1. Urineweginfecties: Bacteriële infecties in de blaas of urinewegen kunnen leiden tot pijn bij het plassen, frequente aandrang, en soms bloed in de urine.
  2. Blaasstenen: Ophoping van mineralen in de blaas kan leiden tot de vorming van stenen, wat pijn veroorzaakt en de urinewegen kan blokkeren.
  3. Nierziekte: Problemen met de nieren, zoals chronisch nierfalen, kunnen de urineproductie beïnvloeden en leiden tot symptomen zoals overmatig plassen of juist moeite met plassen.
  4. Urine-incontinentie: Ongecontroleerd urineverlies kan voorkomen bij oudere dieren of als gevolg van zenuwbeschadiging, hormonale veranderingen, of na sterilisatie/castratie.
  5. Tumoren: Tumoren in de blaas of urinewegen kunnen urineproblemen veroorzaken, zoals moeilijk plassen, bloed in de urine, of verhoogde aandrang.
  6. Diabetes: Honden en katten met diabetes drinken vaak meer water en plassen daardoor vaker. Dit kan leiden tot urinewegproblemen door de verhoogde urineproductie.
  7. Prostaatproblemen (bij mannelijke dieren): Prostaatvergroting of ontsteking kan bij mannelijke honden leiden tot moeite met plassen, ontsteking en soms bloed in de urine.
  8. Zenuwstelsel aandoeningen: Aandoeningen die de zenuwen beïnvloeden die de blaas en urinewegen controleren, kunnen leiden tot problemen zoals urine-incontinentie of moeite met plassen.
  9. Stress of angst: Stressvolle situaties kunnen bij sommige huisdieren leiden tot gedragsmatige veranderingen in plasgedrag, zoals plassen buiten de kattenbak of op ongebruikelijke plaatsen in huis.

Risicofactoren voor urinewegproblemen

Natuurlijk zijn sommige urinewegproblemen niet te voorkomen, of kunt u ze niet zien aankomen.  Maar bepaalde factoren kunnen het risico op deze problemen verhogen, zoals overgewicht, onvoldoende drinken, stress en onvoldoende beweging. Ook zijn er rassen die gevoeliger zijn, zoals Perzische katten. Door uw dier altijd voldoende vers drinkwater aan te bieden, te zorgen dat ze voldoende beweging krijgen, een gezond gewicht hebben en niet aan te veel stress blootstaan, voorkomt u de kans op urinewegproblemen.

Behandeling van urinewegproblemen

De behandeling van urinewegproblemen hangt af van de onderliggende oorzaak. Mogelijke behandelingen zijn:

  • Antibiotica bij bacteriële infecties
  • Ontstekingsremmers en pijnstillers om het ongemak te verlagen en de ontsteking te remmen
  • Speciale dieetvoeding om blaasgruis en/of stenen te voorkomen
  • Medicatie om de blaas te ondersteunen
  • Chirurgische ingrepen om blaasstenen weg te nemen

Wij staan voor u klaar

Bij onze dierenkliniek hebben we ruime ervaring met het diagnosticeren en behandelen van urinewegproblemen bij huisdieren. Onze deskundige dierenartsen stellen een persoonlijk behandelplan op, afgestemd op de specifieke behoeften van uw huisdier.

Heeft u zorgen over de urinegezondheid van uw huisdier? Aarzel dan niet om contact met ons op te nemen. Samen zorgen we ervoor dat uw trouwe huisdier gezond en comfortabel blijft.

Voor vragen kunt u altijd contact opnemen
Neem contact op

Vaccinaties online inplannen

 

Uw dier laten vaccineren? Maak snel een eenvoudig online een afspraak!

Voor alle huisdiersoorten, in onze vestiging in Drachten en Burgum.

 

Online agenda