Wachtkamerthema vogels, konijnen en knaagdieren

In de maanden september en oktober besteden we extra aandacht aan vogels, konijnen en knaagdieren.

Konijnen

Konijnen behoren niet tot de groep knaagdieren, ook al is knagen één van hun grootste liefhebberijen. Samen met de hazen vormen ze een aparte groep. Konijnen en hazen hebben namelijk vier snijtanden in hun bovenkaak terwijl knaagdieren er maar twee hebben. Er zijn meer dan 50 konijnenrassen. De meest voorkomende is het konijn dat in het wild rondloopt. Tegenwoordig worden steeds meer rassen als gezelschapsdier gehouden. Het is heel belangrijk dat konijnen rustig worden benaderd en opgepakt. Bij het oppakken moeten de achterpoten ondersteund worden. Dit is zo belangrijk omdat konijnen bij spartelen, door het gebruik van hun zeer krachtige rugspieren, hun rug kunnen kneuzen of zelfs breken!

Voortplanting, sterilisatie en castratie

Vanaf het moment dat konijnen vier tot vijf maanden oud zijn, kunnen konijnen geslachtsrijp worden, soms zelfs nog eerder.  Binnen onze klinieken adviseren wij om uw konijn te laten steriliseren/castreren. Uw konijn is bij ons in goede handen tijdens deze operatie. U kunt meer over de ingreep en de voordelen van de ingreep hier lezen. In onze bibliotheek kunt u alles lezen over de verzorging van uw konijn.

Vaccinaties

Door een jaarlijkse vaccinatie kunt u uw konijn(en) beschermen tegen Myxomatose en het RHD virus (type 1 &2). De vaccinatie kan op elk gewenst tijdstip plaatsvinden, vanaf een leeftijd van 5 weken. Tijdens het bezoek krijgt uw konijn een gezondheidscontrole door de dierenarts, waarbij ook het gebit wordt gecontroleerd. Indien nodig worden de nagels geknipt. U kunt meer over Myxomatose en het RHD virus en vaccineren hier lezen.

Knaagdieren

Cavia’s, hamsters, gerbils, muizen, ratten of een ander bijzonder klein huisdier zijn bij ons van harte welkom. Bij A7 Noord dierenartsen is voldoende kennis, kunde en liefde aanwezig om uw dier te helpen. Uw knaagdier is bij ons in goede handen.

Ziek knaagdier

Een knaagdier laat vaak in een laat stadium zien dat het zich niet lekker voelt. Heeft u twijfels over de gezondheid van uw dier, eet hij of zij minder goed, ziet u geen keutels of kleinere keutels in het hok? Neem contact met ons op om uw dier goed te laten onderzoeken!

Vogels

Van papegaai tot kip, ook voor vogels kunt u bij ons terecht voor goede zorg. Van reguliere zorg zoals kortwieken of nagels knippen tot röntgenfoto’s en operaties.

Voedingsadvies voor vogels

De meeste problemen die we bij vogels zien, worden veroorzaakt door verkeerde voeding. Een langdurig voedingstekort geeft vaak aanleiding tot acute problemen.

Voor vragen kunt u altijd contact opnemen
Neem contact op